Nové Město nad Metují oslaví 100. výročí založení Československa.
Vloženo 19.10.2018
V den státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu 28. října 2018 se bude v Novém Městě nad Metují
konat několik akcí spojených s tímto významným výročím.


"V našem městě je 28. říjen každoročně spojen se slavnostním večerem na novoměstském zámku a udělování ocenění významným novoměstským občanům. Nejinak tomu bude i letos a bude uděleno i vyznamenání nejvyšší - Čestné občanství,"

uvádí starosta města Petr Hable a dodává:

"protože je letošní rok mimořádně významný 100. výročím založení Československa, připravili jsme na tento den bohatší program, který začne ve 13 hodin vysazováním lip republiky ve Spech, Krčíně, Vrchovinách a v Novém Městě nad Metují v Jiráskových sadech. Zde bude pokřtěna zcela nová publikace vydávaná Městským muzeem Nové Město nad Metují "Legionáři z Nového Města nad Metují, Krčína, Spů a Vrchovin" od Ladislava Hartmana.
Současně zde bude odhalen nový pomník všem novoměstským legionářům.
"

Program oslav začne:
- ve 13 hodin ve Spech, kdy bude zasazena první lípa republiky u nové autobusové zastávky ve Spech, další budou vysazeny
- 13.45 - v Krčíně u sochy sv. Leopolda poblíž hřbitova,
- 14.30 - ve Vrchovinách u dolního dětského hřiště,
- 15.15 - v Jiráskových sadech u novoměstské sokolovny.

Dále bude následovat Slavnostní večer na zámku rodiny Bartoň - Dobenín, kde z rukou starosty města převezmou ocenění tito občané:
- Josef Marian Bartoň - Dobenín - Čestné občanství,
- Ing. Karel Nývlt - Čestné uznání a
- Ing. Lenka Pěničková - Poděkování města.

Následovat bude koncert vážné hudby v podání Venerdi Ensemble - uskupení současných a bývalých studentů Konzervatoře Pardubice.

Po ukončení večera proběhne pietní akt u Pomníku padlých na náměstí Republiky a slavnostní program zakončí ohňostroj, který bude také na náměstí Republiky.

Zdroj: Tisková zpráva města Nové Město nad Metují.